vineri, 1 aprilie 2016

Biserica lui Cujba din Poiana cu Cetate


 In codrii seculari ai judetului Iasi mai putem regasi astfel de monumente, uitate in timp si neglijate de catre comunitatile care vietuiesc in jurul lor.  La nici 2 km de monument intr-o alta poiana din padure si anume Poiana cu schit, se poate vedea inca ruinele unui vechi schit. Se pare ca zona este locuita din timpuri vechi, satul fiind o mosie domneasca. Biserica a fost ctitorita de catre Ionascu Cujba in anul 1609.

 Portalul de intrare in biserica. Se spune ca ultima slujba oficiata in biserica a fost acum 140 de ani, de atunci nu se mai stie cu certitudine de ce biserica a fost parasita, cert fiind si faptul ca satenii nu au o alta biserica in sat. Ramasa fara acoperis biserica a intrat intr-un proces rapid de degradare,

 Fundatiile si zidurile bisericii sunt din piatra, iar grosimea lor este considerabila, numai asa se explica faptul ca inca mai este in picioare. partea superioara a celui ce a fost candva turnul clopotnita este construita din caramida.

 Din interiorul bisericii. Inca se mai pot observa coloanele care sustineau candva bolta si separau naosul de pronaos. Totul este acum foarte fragil, la o simpla atingere cad pietre si caramizi, locul a devenit si foarte periculos pentru vizitatori.





 Inca se mai pot vedea ancadramentele unei ferestre.

 Vechi pietre de mormant,

 Vechiul cimitir alaturi de biserica, totul napadit acum de copaci si vegetatie. Se observa cum prin altar iese un vasnic cires,

 Imediat la intrarea in sat dinspre padurea Barnova, se afla 2 stejari seculari. Unul are o inaltime de 19 m si o varsta de 424 de ani, iar celalalt are 21m si 506 ani, ambii sunt declarati monumente ale naturii. Prin imprejurimea loc inca se mai gasesc stejari la 300 de ani.



Un comentariu:

  1. Un multumesc frumos pentru Ioan, am facut cunostinta cu mare placer.
    Si numai bine.

    RăspundețiȘtergere