vineri, 3 februarie 2012

Manastirea Humor

     Ultimul edificiu propus din cadrul itinerariului pe vreme geroasa este Manastirea Humor sau cum mai este intalnita, Manastirea Humorului, asezata pe valea raului cu acelasi nume. 
     Padurile seculare de aici coboara usor pana la baza curtii care adaposteste ansamblele monahale. Curtea ofera o priveliste unica prin multitudinea edificiilor care pot fi vazute aici, ruinile vechii biserici, turnul cu ruinele zidului de incinta, turnul clopotnita, ruinile chiliilor si nu in ultimul rand biserica, totul frumos aranjat de niste oameni harnici si ospitalieri, cum numai in zona Bucovinei gasesti. Locul manastirii nu a fost intamplator ales, aici existand din timpul domniei lui Alexandru cel Bun un lacas monahal care sa bucurat de daniile ctitorilor. In anul 1530 logofatul Teodor Bubuiog si sotia acestuia Anastasia ridica zidurile Biserii Humor in imediata vecinatate a fostei biserici cazuta in ruina.

Portalul de intrare in incinta ansamblului manastiresc
     Cu trecerea timpului biserica a devenit una dintre cele mai vechi si vestite ctitorii ale evului mediu romanesc, totul datorita conservarii picturii si a constructiei.
    Aici am reusit sa realizez si multe poze ale picturii, in mod special ma interesat pictura din pridvor, scena Judecata de apoi, des intalnita, dar care aici are o frumusete aparte, poate datorita si frumusetei locului.
    Pozele realizate in interior sunt in numar foarte mic si fara blitz, datorita regulilor stricte care au fost impuse pentru conservarea picturii. Manastirea Humor aduce putin cu stilul  Manastirii Modovita, exceptand proportiile si existenta turlelor, deasemeni ambele manastiri au acelasi impresionant pridvor deschis. Va las in continuare sa admirati pozele, evident cu explicatiile fara de care nu se poate.


Pictura de pe partea sudica
     Pictura de pe partea sudica a bisericii s-a pastrat mai bine in detrimentul celei nordice in care scenele se mai pot observa cu dificultate.

Pisania bisericii
     Pe peretele sudic la o inaltime apreciabila si aproape de pridvor se afla pisania bisericii scrisa in limba slavona cu urmatoarele cuvinre: "Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, la porunca și cu ajutorul evlaviosului domn Petru Voievod, fiul voievodului Ștefan cel Bătrân, s-a început acest hram în numele cinstitei Adormiri a Preacuratei și Preabinecuvântatei noastre Stăpâne Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, cu cheltuiala și prin osteneala robului lui Dumnezeu Jupan Toader, mare logofăt, și a soției sale Anastasia, în anul 7038 august 15 și când era egumen Chir Paisie" (1530).

Pictura murala de pe absida
     Pictura murala de pe partea sudica reprezinta 24 de scene ale Imnului Acatist al Bunei Vestiri, Soborul Fecioarei si Asediul Constantinopolului de către persi în anul 625. 

Fereastra realizata in stil gotic din dreptul pronaosului
     Biserica Humorului are cateva trasaturi distincte fata de alte ctitorii, prima ar fi legata de pridvorul deschis care la celelalte biserici este inchis sau nu exista, lipsa turlei de deasupra naosului, iar alta ar fi existenta unei tainite care este suprapusa peste camera mormintelor. Trebuie amintit aici ca tainita este o incapere secreta in care se ascundeau lucrurile bisericesti de valoare in cazul unei primejdii.

     Pe partea sudica in una din scenele Asediul Constantinopolului este pictat un călăreț care aruncă o lance spre unul dintre conducătorii armatei otomane. Zugravul Toma din Suceava i-a împrumutat chipul său acelui călaret.

Pictura murala de pe partea sudica

Pictura murala de pe absida
Pictura murala de pe absida
Arcele duble ale pridvorului
Arcul dublu median ce separă spaţiul interior al pridvorului
Ornamente in forma de potcoava de pe coloanele pridvorului.

Fragment din fresca Judecatii de Apoi, zugravita pe peretele estic al pridvorului
Fragment din fresca Judecatii de Apoi, zugravita pe peretele estic al pridvorului
FFragment din fresca Judecatii de Apoi, zugravita pe peretele estic al pridvorului
Scriere in slavona de pe perete estic al pridvorului
Portalul de intrare in biserica in stil gotic
    Interiorul bisericii este compartimentat in cinci incaperi: pridvorul deschis, pronaosul, camera mormintelor naosul si altarul.

      Mormintele din pronaos apartin logofatului Simion si a unui oarecare Gheorghe. Ambele placi tombale sunt aproape sterse.

Tabloul votiv in care apar parcalabul Daniil si sotia sa Teodosia- pronaos
Portalul de intrare in naos
Fereastra din pronaos
Pictura murala din interiorul pronaosului
     Pictura murala din interiorul bisericii respecta stilul clasic moldovenesc consacrat pe timpul domniei lui Stefan cel Mare. Pe peretii pronaosului apar pictati ingeri, prooroci, evanghelisti, sfinti, martiri si cele sapte sinoade ecumenice.

Pictura din interiorul pronaosului
Pictura din interiorul pronaosului
Tabloul votiv
      Biserica Manastirii Humorului este un unicat prin numarul de tablouri votive. Din pacate nu am reusit sa fotografiez decat doua tablouri.  Pe peretele vestic al naosului este zugravit domnitorul Petru Rares alaturi de Doamna Elena si un copil in calitate de ctitori ai bisericii.


       Turnul este construit de Domnitorul Vasile Lupu in anul 1641 si este dotat cu parter si trei etaje.

Ruine de chilii, in spate se poate vedea biserica satului
Ruine de chilii
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu