luni, 6 februarie 2012

Legendele lui Alexandru Lapusneanu

      Alexandru Lapusneanu se poate identifica ca unul dintre domnitorii care au condus prin tiranie si varsare de sange. Acesta a avut doua domnii, prima domnie a ajuns sa o acapareze cu ajutorul polonezilor, detronandul pe Domnitorul Ioan Joldea in 1552 domnind pana in 1561, iar a doua din anul 1564 pana in 1568 dupa moartea lui Despot Voda care este ucis de Stefan Tomsa.
      Lapusneanu i-si cumpara tronul de la Poarta cu 200000 de galbeni. Cum alesul boierilor era Stefan Tomsa a izbucnit un razboi civil, ulterior armatele turcesti si tataresti au invadat tara jefuind totul. Stefan Tomsa fuge la polonezi dar acestia il acuza de anumite pradaciuni comise in Polonia si il decapiteaza in Liov, unde este si inmormantat.  Pentru a-si consolida domnia, Alexandru Lapusneanu promite boierilor iertare si la un pranz mare unde au fost invitati cei mai de seama boieri ai vremii, in timp ce acestia mancau si petreceau, mercenarii au navalit peste ei si i-au macelarit.

Fresca cu sfinti, Biserica Sfanta Cruce din Patrauti

     Ulterior domnitorul a mai facut o fapta cu care nu se poate mandri in istorie si aceea ca sub purunca turcilor a dat foc la toate cetatile Moldovei lasandu-le in ruina. In anul 1568 dupa o lunga boala si apoi o refacere, domnitorul este otravit de boierii inspaimantati de o revenire a acestuia si inmormantat la ctitoria sa, Manastirea Slatina ,alaturi de sotia sa Ruxandra (fiica lui Petru Rares) si cele doua fiice. 

Fresca cu sfinti, Biserica Sfanta Cruce din Patrauti


         Una din putinele sale legende zice c-am asa:

     Alexandru Lapusneanu fiind domn, a zidit Manastirea Slatina. Si zic oamenii ca in acel loc traia un sihastru langa un paltin mare. Si intr-o dumineca in timpul slujbei, sihastrul vede multe lumini in paltin si i s-a aratat Maica Precista in vis si i-a zis sa mearga la Alexandru-Voda si sa-i zica sa faca manastirea. Si mergand sihastrul la Alexandru-Voda il indupleca pe acesta sa construiasca pe locul acelui paltin Manastirea Slatina. Iar mai apoi au adus si capul Sfantului Grigorie Bogoslav, de sta pana astazi la Sfanta Manastire, ferecat cu argint si pietre scumpe.

Fresca cu sfinti, Biserica Sfanta Cruce din Patrauti

       A doua sa legenda este legata de inscaunarea lui in capitala Moldovei care in acele vremuri era Iasul. Domnia fiind cumparata de la turci cu bani, potrivit obiceiului autoritatile turceti trebuiau sa-l petreaca pana la Iasi unde i se faceau onorurile si primea tronul. Pe drum, cum au plecat de la Poarta, turcii l-au povatuit cum sa taie pe boieri ca sa-i mai slabeasca. Si pe cuvantul vizirului ca asa a fost, a taiat o multime de boieri. Si au trimis de au ales curteni de tara din Racovitasti si Sturdzesti.

Cavalcada Sfintei Cruci- Biserica Sfanta Cruce din Patrauti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu