joi, 9 februarie 2012

Biserica Sfantul Dumitru din Suceava updated

     Unul din locurile cele mai importante ale orasului Suceava este centrul medieval care adaposteste un numar considerabil de biserici si alte edificii. Aici se gaseste si una din cele mai reprezenattive biserici din oras si anume Biserica Sfantul Dumitru, din acest motiv m-am decis sa revin asupra monumentului care nu inceteaza sa ma inspire.
    In acest scurt articol am sa incerc sa pun mai mult in evidenta lucrul cel mai valoros al bisericii si anume fresca originala care s-a pastrat in naos. Aici sunt reprezentate scene biblice din martiriul lui Isus incepand de la sarutul lui Iuda si pana la  rastignire. In celelalte incaperi pictura originala nu s-a pastrat din cauza unui incendiu care a distrus si acoperisul si o parte din turn. Va las sa admirati pozele cu explicatiile de rigoare.

    Pe partea vestica se pot observa cele 3 ferestre mari cu ancadramente realizate in stil gotic. Geamurile de la partea inferioara sunt schimbate cu vitralii moderne realizate dupa portretele lui Stefan cel Mare, Petru Rares si sfintii Dumitru si Nicolae. Deasupra ferestrelor se pot vedea si doua randuri de ocnite, iar colturile pridvorului inchis sunt incadradate cu 2 contraforti mari.

      Se pot vedea cele doua contraforturi de pe partea sudica care sustin absidele laterale. In acest perimetru vara se pot vedea si ruinele fostei biserici ctitorita de domnitorul Stefan cel Mare. Pictura de pe partea sudica se mai poate observa cu mare dificultate iar cea de pe partea nordica nu se mai poate observa deloc, peretele fiind tencuit.

     Biserica si turnul construit de Alexandru Lapusneanu intre anii 1560-1561, are trei etaje si ziduri groase de doi metri. 

     Pisania bisericii este scrisa in limba slavona si contine urmatoarele cuvinte: "Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh a binevoit binecinstitorul și de Hristos iubitorul Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Ștefan Voievod cel bătrân, să zidească biserica în mijlocul târgului Suceava, unde este hramul Sfântului slăvitului, marelui mucenic și purtător e biruință, Dimitrie, izvorâtorul de mir. Și a început a zidi în anul 7042 (=1534) august 10 și s-a isprăvit în anul 7043 (=1535) august 30 și s-a sfințit cu mâna Preasfințitului Mitropolit Teofan".
     Deasupra pisaniei se afla un altorelief cu doi ingerasi care sustin stema Moldovei realizata in stil renascentist.

    Portalul de intrare, cel mai probabil a fost realizat in stil gotic, acuma elementele decorative observandu-se cu dificultate.

     Fresca moderna cu chipuri de sfinti realizata pe bolta pridvorului inchis.

 Pictura murala din pridvor

Portalul de intrare in pronaos realizat in stil gotic.

 Partea estica a pronaosului si bolta, ambele decorate cu fresce moderne.

 Fereastra din pronaos

     Piatra de mormant a marelui vistiernic Toma care s-a mutat la vesnicele lacasuri in anul 1543 luna august siua 21.Piatra a fost impodobita de sotie.

      Mormantul lui Bogdan Rares, fiul domnitorului Petru Rares, inmormantat in septembrie 1540.

 Doua pietre tombale amplasate tot in pronaos, cel mai probabil ale unor dregatori.

 Acest mormant la facut parcalabul de Hotin care s-a mutat la vesnicele lacasuri in anul 1541 luna noiembrie.

    Portalul de intrare in naos. In timpul restaurarilor acest portal care cu siguranta ca era similar portalului de intrare in pronaos a fost daramat, motivul nu se stie, cel mai probabil pentru a face loc enoriasilor. O data cu aceasta interventie de tip vandalistica s-a distrus si o mare parte a nepretuitului tablou votiv care exista pe partea interioara a naosului.

  Urmatoarele 11 fresce din interiorul naosului sunt restaurate recent si fac parte din pictura originala a bisericii. Acestea formeaza un tablou in care este implicat martiriul lui Isus. Fresca poarta numele de "Sarutul lui Iuda.

 In aceasta fresca sunt reprezentate trupele romane care vin sa-l aresteze pe Isus.


Scenele reprezinta drumul parcurs de Isus si prezentarea acestuia in fata lui Pilat.

 Judecata lui Isus.

      In aceasta fresca il putem observa pe Pilat cum se spala pe maini, semn ca el nu mai vrea sa stie de Isus. Marii preoti vorbesc intre ei.

 Lui Isus i se aplica torturile, pe cap are coroana de spini.

          Iuda arunca talantii in fata ostasilor numai sa-l elibereze pe Isus, iar apostolii vorbesc intre ei.

Drumul Plangerii

 Fresca se numeste "Urcarea lui Isus pe cruce". In stilul in care este reprezentata este un unicat in lume.

     Iosif din Arimatea vine la Pilat si cere trupul lui Iisus. Pilat se mira cand afla ca Iisus a murit atat repede, iar Centurionul confirma  spusele lui Iosif. Legea iudaica interzicea inmormantarea onorabila a rastignitilor, pe cand legea romana ingaduia acest lucru.

 Invierea lui Isus, se observa trupele romane cazute la pamant.

 Scene cu sfinti dininteriorul naosului.

Tabloul votiv al domnitorului Petru Rares alaturi de sotie si cei doi copii. Din pacate din acest tablou se pastreaza doar o parte, cealalta fiind distrusa cand s-a marit portalul de intrare.

 Pictura murala dn interiorul naosului. Interesant este ca pe unele picturi inca se mai pot observa anumite parti care sunt acoperite de praf si fum, semn ca restauratorii au lasat intentionat asemenea petice, pentru a se putea observa diferentele.

 Pictura murala dn interiorul naosului.

 Pictura murala dn interiorul naosului.

 Rastignirea, tabloul suprem realizat pe bolta de deasupra ferestrei din naos.

  Scene cu sfinti militari.

 Pictura murala din naos.

 Pictura murala pe peretele de deasupra portalului din naos.

 Bolta cu turla pictata a naosului.

 Clopotnita

      Pisania de pe Turnul clopotnita incadrata de doua ferestre, foarte asemanatoare cu cea de pe turnul clopotnita al Manastirii Dragomirna. Aceasta este scrisa in limba slavona cu urmatoarele cuvinte: "Binecinstitorul și de Hristos iubitorul Domn Io Alexandru Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei a binevoit să zidească această clopotniță, în anul 7068 (=1560)".

Turnul clopotnita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu