miercuri, 1 februarie 2012

Biserica Arbore

     Cu sufletul la gura i-mi continui itinerariul propus spre Biserica Arbore, o biserica cu o arhitectura simpla dar cu fresce bogate si de o valoara inestimabila.  Ctitorul acestei biserici este hatmanul Luca Arbore, care a construit-o ca neclopola a familiei, cu timpul aceasta devenind si biserica a satului care astazi ii poarta numele. Am fost foarte bine primiti de catre persoanele care au in grija biserica si chiar am avut prilejul sa trag si clopotele pentru prima oara. La 75 de metri de biserica se observa si o movila unde candva au fost construite curtile boieresti, astazi poarta numele de Movileanca.Va las sa admirati pozele, evident si cu explicatiile de rigoare si nu uitati, clik pe poza pentru o rezolutie mai mare.
  


    Pictura exterioara din cavitate este cea mai bine realizata din acele timpuri si reprezinta vietile sfintilor Gheorghe, Dimitrie, Nichita și Parascheva sau episoade din Bibile.

Fresce de pe cavitatea exterioara unde se oficiaza pomenele si parastasele
Fresce de pe cavitatea exterioara
Cavitatea exterioara si turnul clopotnita construit in anul 1867

     Deasupra intrarii in biserica se afla pisania in limba slavona cu urmatoarele cuvinte:"Cu voia Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, în zilele binecinstitorului și iubitorului de Hristos Domn Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, pan Luca Arbure, pârcălabul Sucevei, fiul bătrânului Arbure, pârcălabul Neamțului, a binevoit cu bunăvoința sa și cu inimă curată și luminată și cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul domnului său, a început a zidi acest hram întru numele Tăierii capului cinstitului și slăvitului prooroc înaintemergător Ioan Botezătorul. Și s-a început în anul 7010, luna aprilie 2 și s-a sfârșit în același an, luna august 29".

Intrarea in biserica in stil gotic
Fresce din interiorul pronaosului
Fresce din interiorul pronaosului
    Din letopisetul cronicarului Grigore Ureche reiese ca hatmanul Luca Arbore a fost fiul batranului Arbore, parcalabul de Neamt. El a indeplinit rangul de portar al Sucevei, fiind unul din marii boieri ai lui Stefan cel Mare, sfetnicul lui Bogadn al III lea si tutorele politic al lui Stefanita Voda. Din pacate viata nu a fost prea dreapta cu acesta deoarece Stefanita il acuza de tradare si-l decapiteaza la Curtea Domneasca din Harlau in aprilie 1532, fara a fi judecat. Dupa aceasta fapta, Stefanita ii ucide si pe doi fii ai boierului si anume pe Toader si Nichita, fapte ce au creat o puternica miscare boiereasca impotriva domnitorului.

Fresce din interiorul pronaosului

      Mormantul boierului Luca Arbore se afla in pronaos sub un baldachin din piatra sculptata in stil gotic. Deasupra mormantului se poate observa tabloul votiv in care boierul este reprezentat alaturi de sotie si de 2 copii.

Tabloul votiv al hatmanului Luca Arbore
      Imediat langa mormantul boierului dar la nivelul pardoselii se poate vedea si mormantul sotiei acestuia Iuliana

     Alte morminte la nivelul pardoselii, inca nu se cunosc mai multe detalii despre acestea, dar cel mai probabil sunt ale unor copii de-al boierului.

Portalul de intrare in naos in stil gotic
Frescele de la nivelul ferestrei-naos
Frescele de la nivelul ferestrei-naos
Fresce cu sfinti militari din interiorul naosului
Fresca de deasupra portalului intrarii in naos
   Tabloul votiv din naos il reprezinta pe Hatmanul Luca Arbore alaturi de sotie si de cei cinci copii. Acesta a fost pictat spre sfarsitul vietii boierului.

Fresca boltii din interiorul naosului
   Fresce cu sfinti militari din interiorul naosului. Se spune ca au fost pictate pentru a sensibiliza spiritul nationalist si antiotoman al credinciosilor.

Fresce- naos
Frescele de pe bolta naosului
    Pictura exterioara cuprinde scene populate de numeroare persoane aflate in miscare integrate cu elemente orientale si occidentale. In unele tablouri apar si influente catolice cum ar fi : apărătorul de moarte, Cristofor, zugrăvit cu pruncul Iisus pe umăr. Pictura de pe partea nordica este deteriorata in totalitate iar pe absita altarului doar partial.

Turnul clopotnita, adaposteste 3 clopote
Pictura murala exterioara de pe partea sudica
Pictura murala exterioara de pe partea sudica

Clopotele din turnul clopotnita, pe care am avut onoarea sa le trag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu