luni, 29 august 2011

Manastirea Barsana- Maramures

     Parasesc putin leaganurile bucovinene, doar pentru a descoperi din minunile mesterilor maramureseni, candva datatori de dinastii de domnitori in Moldova. Urmez un traseu binecunoscut si anume de la Suceava la Borsa si pe urma la Sighetul Marmatiei.
     Cu cativa km inainte de a ajunge la Sighetul Marmatiei (cam 30 km) ne abatem de la traseu, doar pentru a vizita Manastirea Barsana. Citisem cate ceva inainte de a ajunge acolo de pe net si sincer am fost surprins de bogatia defotografii si informatii. Intradevar Manastirea este un monument foarte cunoscut deoarece cand am ajuns la destinatie locurile de parcare erau ocupate, iar in curtea manastirii puteai admira fete din toate populatiile lumii :)

Biserica veche a Manastirii Barsana cu hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului, in imagine se mai poate observa turnul clopotnita si aghiazmatarul.


     
     Despre istoricul manastirii pot sa mentionez ca este unul clasic, actualele ansamble fiind construite pe asezaminte foarte vechi care datează cel putin din anul 1390, din acest an pastrandu-se referiri într-un document, referitor la propietăţile familiei voievodale Dragoş.
     Ansamblele vechi nu se mai regasesc astazi, in schimb bisericile construite aici in ultimii ani au rasarit ca din cenusa.  Pentru mai multe informatii puteti accesa excelentul site : http://www.manastireabarsana.ro
Va las in continuare sa admirati fotografiile realizate in ansamblul manastiresc, evident si cu explicatiile de rigoare.

Intrarea principala a bisericii

Interior biserica

Interior biserica

Intrarea pentru partea superioara a bisericii


Arcada sculptata in lemn de stejar
Ornamente de pe scara laterala

Acoperisul acoperit cu dranita
Aghiazmatarul

Detaliu acoperis Aghiazmatar

Staretia


Casa maicilor
Casa maicilor


Vedere de ansamblu la casele din apropierea Manastirii

Icoana pe lemn a Sf. Nicolae, a II a jumatate  sec. XVIII lea, din muzeul Manastirii

Maica Domnului cu pruncul, realizata in 1817 de Ioan Plohod, din muzeul Manastirii

Scena pictata dintr-o carte bisericeasca, din muzeul Manastirii

Obiecte de decor etnografice, din muzeul Manastirii

Obiecte de decor etnografice, din muzeul Manastirii

Obiecte de decor etnografice, din muzeul Manastirii

Un comentariu: