joi, 28 aprilie 2011

Manastirea Moreni

      Manastirea Moreni este o manastire cu un stil aparte, asezata in comuna Deleni, la 30 de km de orasul Vaslui, ctitorita initial de catre slugerul Lupan Buznea ca o manastire de familie in anul 1540, in timpul domnitorului Petru Rares. De cum intri in curtea edificiului esti intampinat de o adevarata vegetatie luxurianta care se face placuta ochiului prin mixturi de specii si culori, toate fiind ingrijite de sarguincioasele maicute. La intrare pe domeniul manastirii este amplasta o uriasa poarta sculptata in lemn de stejar de catre sculptorului Ionel Bulgaru, in stilul artei populare cu scene religioase.Timp de 260 de ani aici au slujit numai rude din neamul Lupan. In anul 1990 asezarea monahala este reinfiintata ca manastire de maici.


Turnul clopotnita cu trei etaje si sase clopote!!! Se poate observa si gangul de intrare

Pictura realizata in fresca, biserica noua


Interiorul bisericii reinfiintate

Biserica noua

Pictura bisericii este realizata de catre pictorul Ioan Varnescu din Casin



     

     Din cauza neingrijirii, in preajma anului 1800 biserica se darama, iar mai tarziu aproximativ in anul 1853, se ridica pe asezamantul fostului lacas o biserica din lemn si lut batut, construita de catre credinciosii horduba si Giusca, biserica se poate vedea in pozele de mai jos.

Biserica veche de la 1853, se poate obsevara o caracteristica a acesteia si anume vridvorul mic
     Biserica este mică. construita din lemn şi pământ bătut şi nu are turlă. Spaţiul interior este compartimentat în altar, naos şi pronaos.

Biserica veche, vedere din fata

Fresca din pridvor

Fresca din pridvor
     Dupa moartea ultimului calugar de la aschit, ieromonahul Nicon, manastirea este desfiintata, urmeaza o noua reinfiintare in anul 1935, si iar o desfiintare in anul 1958, iar in 1991 lacasul devine mânăstire de maici.

Detaliu lutuiala

Unul din clopotele vechi ale manastirii

Fresca din interiorul bisericii vechi

Fresca din interiorul bisericii vechi

Fresca din interiorul bisericii vechi

Plafonul din naos

Fresca din interiorul bisericii vechi - botezul lui Isus


Detaliu streasina

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu