sâmbătă, 9 aprilie 2011

Manastirea Hagigadar

      Mănăstirea Hagigadar este un lăcaş de cult armenesc închinat Maicii Domnului si a fost construit în timpul domniei lui Bogdan cel Orb, de către negustorul armean Asduazadur (Bogdan) Donavachian, iar dupa alte surse, ctitorii ar fi fraţii Dragan şi Bogdan Donavachian.
      Manastirea isi are asezamantul pe Dealul lui Bulai, situat intr-o vale deschisa din satul Bulai, comuna Moara in imediata apropiere a orasului Suceava.
      In limba armeneasca Hagigadar insemna "împlinătoare de dorinţe" aici circuland si o interesanta legenda transmisă pe cale orală că pe vârful Dealului Bulai exista anterior un mic paraclis din lemn, negru, sălbatic, părăsit de oameni, iar intr-o noapte a poposit acolo un negustor de vite armean, pe numele său Drăgan Donavac.
Acesta urcat la paraclis şi s-a rugat mult pentru a avea noroc în negustorie. În aceeaşi noapte, a auzit în vis îngerii cântând şi i-a apărut Maica Domnului, care i-a spus: “Vă binecuvântez să vă izbutească negoţul, şi familiile voastre să trăiască în bunăstare. Dar dacă va fi aşa, vă cer ca atunci când vă veţi întoarce pe locul acesta să ridicaţi o mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului”

Pisania manastirii
Usa principala a edificiului
Icoana din incinta bisericii
Mormantul de la intrarea in biserica, corespunde
epocii medievale
Inscriptie in limba armeana din interiorul zidului de incinta

   Comunitatea armeneasca a cunoscut un avant in oraul Suceava, ei bucurandu-se de aceleasi privilegii ca si populatia autohtona, lucru demostrat si prin construirea bisericilor Sfanta Cruce si Sf. Simion.
 

Mormant cu piatra tombala scrisa in limba armeana
      În secolul al XVII-lea, s-a construit zidul de incintă, care înconjoară mănăstirea. În incinta complexului monahal se mai aflau două edificii anexe, unul în colţul de nord-est, azi dispărut, care a fost probabil stăreţie, şi altul în colţul de sud-est, care se păstrează şi astăzi cu rol de arhondaric.Mănăstirea Hagigadar a suferit în anul 1993 consecinţele unui incendiu neaşteptat provocat de un fulger.

Zidul de incinta cu intrarea in manastire, vedere din interior
Zidul de incinta intarit cu contraforti
     În interiorul bisericii, sub pavimentul din cărămidă de secol XIX, situat aproape de axul longitudinal, s-a descoperit un mormânt din perioada medievală, fără lespede deasupra, care s-a păstrat intact, actualmente in interiorul bisericii inca se mai desfasoara atat lucrari de restaurare cat si sapatura arheologica.

 

2 comentarii:

  1. Buna ziua!Imi puteti spune va rog daca in zilele de joi si vineri putem avea acces la orice ora in incinta acestei manastiri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti noroc, manastirea se afla in restaurare si este deschisa aproape permanent pana in ora 15, cand pleaca muncitorii acasa.
    Daca aveti treaba cu parintele il gasiti joi sigur

    RăspundețiȘtergere