marți, 26 aprilie 2011

Manastirea Dimitrie Cantemir

     Manastirea Dimitrie Cantemir i-si are asezamantul in comuna Grumezoia din judetul Vaslui, pe meleaguri pitoresti atestate atat de vechi asezari razasesti cat si de dinastii boieresti care au dat tarii familii domnitoare ca Cuza si Cantemir.
   Manastirea a fost initial construita in satul Silisteni, aceasta fiind stramutata in sec. XVIII pe locul vechii biserici a schitului Grumezoaia. Ctitotrul manastirii este un ostean al lui Stefan cel Mare, Stan Posatnicu, care a construit prima biserică de lemn. Ulterior in anul 1692, domnitorul Dimitrie Cantemir construieşte o nouă biserică de lemn pe vechiul asezamant cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, cu acest prilej doomnitorul devine noul ctitor al manastirii care ii va purta numele pana in ziua de azi.
Biserica veche de lemn, s-au pastrat ca piese originale structura de rezistenta de lemn
     O noua refacere a bisericii este realizata de fraţii Vasile şi Gheorghiţă Armaşu, originari din satul Zastanca, ca mai apoi in anul 1802 aici sa gasim un asezamant de ascultare şi rugăciune pentru maici. In anul 1855, manastirea este lasata in parasire în urma unei epidemii de holeră.

Biserica veche de lemn
     În anul 1996, s-a reînfiinţat manastirea de monahi construindu-se o biserică nouă închinată Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, alaturi de un corp de chilii şi clopotniţa.

Turnul clopotnita
Biserica noua, vedere din fata
Biserica noua, vedere laterala

Pictura din biserica noua reprezentand vindecarea orbului
Pictura din biserica noua reprezentand vindecarea slabanogului

Icoana Facatoare de minuni
Racla de argint continand un os al martirului din Muntele Sinai ucis de persi in anul 614
Racla de argint continand particele din Sf. Ierarh Grigore, Sf M Mc. Gheorghe, Sf. M Mc. Ecaterina, Sf. Cuvios Arsenie Sinaitul, Sf. Cuvios Daniill Savaitul, Sf Mucenic Kiriac, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu