duminică, 6 februarie 2011

Legendele lui Stefan Cel Mare partea I

        Multe din legendele marelui domnitor sunt legate de fapte de lupte si s-au pastrat atat in scrierile medievale cat si in traditiile orale. Cea mai de seama scriere a fost realizata de cronicarul Ioan Neculce in Letopisetul “Descrierea Moldovei”, cronica “O sama de cuvinte.
       Fiind proaspat inscaunat, Stefan-voda a luptat impotriva turcilor in apropiere de Galati, recapatand Cetatea Alba si Chilia. Mai apoi turcii au recucerit cetatile. Dupa Lupta de la Razboieni, turcii au facut pace cu Stefan, acestora dandu-le “hotar si olat Buceagul”. “Si turcii apoi au adus tatari din Cram si i-au asedzat in Buceag, carii stau si pana astazi, precum au asedzat si la Hotin lipcani”.

“Stefan-voda cel Bun multe razboai au batut. Si ase sa aude din oameni vechi si batrani, ca, cate razboai au batut, atite manastiri cu biserici au facut.”
      Pentru alegerea asezamantului Manastirii Putna, Stefan a tras cu arcul dintr-un varf de munte si unde s-a infipt sageata acolo s-a facut “prestolul in oltariu”.
“Pus-au si pe trii boierasi de au tras, pre vatavul de copii si pe doi copii din casa. Deci unde au cadzut sageata unui copil din casa au facut clopotnita. Iar un copil din casa dzicu sa fie intrecut pe Stefan-voda si sa-i fie cadzut sageata intr-un delusel ce se chema Sion, ce este langa manastire. Si este samnu un stalpu de piatra. Si dzic sa-i fie taiat capul acolo.  
      Dar intru adevar nu sa stie, numai oameni ase povestescu.”
Stefan a lasat la manastire arcul si un pahar. Dupa moartea acestuia in timpul domniei lui Constantin Cantemir, in timpul unei rascoale , au venit cazaci si lesi la manastire sa o jefuiasca. Acestia au jefuit tot ce a fost depozitat in turn de la boieri si negutatori, dar de la manastire nu au luat nimic. La a treia domnie a lui Mihai Racovita, paharul lui Stefan a fost scos din turn de catre egumenul Mihail Chisiliat, cu motiv de fala, si a baut la masa cu el impreuna cu niste slugi boieresti, care s-au imbatat si au stricat paharul.

Domnitorul lasa vorbe intelepte fiului sau Bogdan al-III-lea"Orbul"

“ Cand a murit Stefan-Voda cel Bun, au lasat cuvint, fiului sau, lui Bogdan-voda , sa inchine tara la turci, iar nu la alte neamuri, caci neamul turcilor sint mai intalepti si mai putenici, ca el nu o va pute tine tara cu sabia, ca dinsul.”

Suceava, 3 septembrie 1473 Stefan daruieste manastirii Putna venitul
morilor domnesti din Siret si un metric de 12 butoaie cu vin
Document din expozitia de baza a Muzeului de Istorie Suceava

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu