vineri, 14 ianuarie 2011

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Palatul Culturii-Iasi

Vas pictat Cultura Cucuteni

     Muzeul de Istorie a Moldovei a mostenit patrimoniul a doua muzee mai vechi , Muzeul de Antichitati si Muzeul Municipal, muzee ce au functionat la Iasi din al doilea deceniu al secolului trecut.In anul 1954, Muzeul a primit spatiu in aripa vestica a Palatului Culturii, la parter, dispunand de un patrimoniu bogat si variat, permite reprezentarea tuturor epocilor istorice raportate la spatiul carpato-danubiano-pontic si european. A, Experienta muzeului sta la baza infiintarii celorlalte muzee de istorie din Moldova acesta fiind conceput ca un muzeu pilot.
Sabii din fier si butoni din bronz
      Acesta mai dispune de depozite, biblioteca si o sala de expozitii temporare ce poarta numele lui Orest Tafrali, ctitorul Muzeului de Antichitati. Expozitia permanenta este desfasurata in spatiul a 20 de sali, pe o suprafata totala de 1470 mp.
Patrimoniul muzeului numara in prezent peste 30.000 de piese, multe de valoare exceptionala, reprezentative pentru viata comunitatilor umane care au trait in spatiul est-carpatic incepând din paleolitic.

Dalti din piatra epoca eneolitica

     Din inventarul expozitiilor putem mentiona : ceramica Cucuteni, care pare sa aiba o pondere importanta in cadrul muzeului, obiecte din silex, statuetezoomorfe si antropomorfe, unelte si arme din diferite epoci, podoabe, monede, schelete din epoca neolitica, craniu de mamut, etc.

Tezaurul de monede medievale Iasi

     Muzeul de Istorie a Moldovei mai administreaza si alte obiective muzeale: Muzeul Unirii, de pe Strada Alexandru Lapusneanu Nr. 16, din Iasi, Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu" situat pe strada Mihail Kogalniceanu, Nr. 11, din Iasi, Palatul Memorial "Al. I. Cuza" de la Ruginoasa, si Rezervatia Arheologica de la Cucuteni.



Mormant de inhumatie epoca neolitica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu