joi, 13 ianuarie 2011

Manastirea Dragomirna


       Pe marginea unui lac şi lângă nişte izvoare plăcute încă de Ştefan cel Mare şi Doamna Elena se inalta vestita ctitorie a marelui mitropolit si carturar Anastasie Crimca. Manastirea Dragomirna o fortificatie zidita intre anii 1608-1609 este asezata in nordul Moldovei la 15 kilometri de Suceava aceasta staruind de peste veacuri ca o marturie pentru trecutul zbuciumat al Moldovei.
     Edificiul are o eleganta ciudata, bine incadrat in frumusetea peisajului, cu rigori geometrice de mare rafinament, o silueta unica prin proportiile si unitatea volumului, neasemuita intre monumentele medievale moldovenesti.

Turnul clopotnita
    In interiorul manastirii se afla o biserica unica in tara privind proportiile sale neobisnuite aceasta fiind cea mai inalta si cea mai stramta biserica construita vreodata. Peretii sai nu prezinta picturi, aceasta fiind lasata in detrimentul gravurilor din piatra.


Gangul de intrare in incinta ansamblului manastiresc

      In imediata vecinatate a zidurilor, mai exact in interiorul cimitirului Dragomirna este construita in anul 1602 o capela in miniatura a bisericii manastirii. iar in anul 1609 Anastasie Crimca construieste si sfinteste biserica mare a Manastirii Dragomirna cu hramul Pogorarea Sfantului Duh.


     Dintre numeroasele daruri oferite catre manastire putem aminti: la data de 16 martie 1610, Anastasie Crimca daruieste Manastirii Dragomirna un Apostol - manuscris cu miniaturi pe pergament, care se regaseste la Viena si pe care se afla insemnat Testamentul lui Crimca cu triplul blestem de a nu fi inchinata manastirea altor manastiri din afara tarii.


     La data de 8 iulie 1612 mitropolitul Anastasie Crimca ofera doua Liturghiere din care unul este scris de diaconul Dumitrascu, un alt Tetraevanghel, care mentioneaza intre paginile lui ca "e facut si daruit manastirii de catre Mitropolitul Anastasie Crimca spre pomenirea sa si a parintilor sai Ioan si Cristina", doua manuscrise cu miniature, un Liturghier si o Psaltire, ambele avand mentiunea ca au fost facute si daruite de ctitor.

Turnul de apărare de pe latura de sud-est

     In 1624 daruieste manastirii o cruce sculptata in lemn de cedru, cu o frumoasa ferecatura in filigram de argint aurit, iar in anul 1626 daruieste un alt epitaf cu Punerea in Mormant a Mantuitorului, in anul 1767 imparateasa Ecaterina a Rusiei daruieste manastirii un policandru de cristal care se afla expus in una din salile muzeului si clopotul cel mare numit Zaporojanul, in greutate de peste 1.100 de kilograme, care se afla in clopotnita manastirii.

Drumul de strajă
     In anul 1629 inceteaza din viata Anastasie Crimca , acesta fiind inmormantat in pronaosul bisericii mari. Alte evenimente istorice ce merita mentionate ar fi: in luna mai a anului 1653, manastirea este jefuita si arsa de cazacii lui Timus Hmelnizki, iar in ziua de 2 octombrie 1758, manastirea a fost jefuita de tatari.


In anul 1793, catapeteasma de la Manastirea Solca este adusa la Manastirea Dragomirna si se afla astazi in biserica mare, doi ani mai tarziu, catapeteasma originala este dusa la biserica din Arbore.La Manastirea Dragomirna s-au facut lucrari de restaurare intre anii 1843-1845 la turnul clopotnitei si s-a construit noul corp de chili, iar intre anii 1965-1976, sa construit noul Paraclis.


     Probabil tocmai aceasta unicitate a monumentului a atras inca de timpuriu atentia specialistilor, care dupa epoca si imprejurari au enuntat judecati de valoare diferite, dar marcand intotdeauna. Nicolae Iorga vorbea despre frumusetea fara pereche a Dragomirnei, despre maretia ei si despre impresia totala pe care o face asupra privitorilor.

Turnul de apărare de pe latura de sud-est

Zidul sudic
    Ansamblul monahal de la Dragomirna, in profunda lui originalitate, maretie si eleganta lasa o impresie totala asupra vizitatorului ,o dragoste de frumos care te va face sa revii cu placere pe aceste meleaguri de vis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu