marți, 25 ianuarie 2011

Manastirea Cetatuia din Iasi


        Ctitorie a voievodului Gheorghe Duca, Manastirea Cetatuia este asezata la sud de municipiul Iasi, pe un deal ce domină peisajul si periferia orasului, de unde se pot admira spectaculoase apusuri de soare, dar si o frumoasa panoramă a oraşului atat ziua cat si noaptea.Ansamblul Mănăstirii Cetăţuia are in componenta urmatoarele obiective: Biserica "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" - datând din perioada 1669-1672, Sala Gotică, Casa Domnească, Corpul de chili, Turnul clopotniţă si Zidul de incintă.     Constructia Manastirii a debutat in toamna anului 1668, în timpul domniei voievodului Gheorghe Duca, care s-a ingrijit in mod deosebit de ridicarea edificiului fotificat intr-un mod foarte alert, acesta avand rol de aparare impotriva invadatorilor. In urmatorul an lucrarile au fost finalizate, ele incluzand zidurile incintei, bastioanele si turnul clopotnita.

   
     Sfintirea Manastirii Cetatuia s-a realizat in anul 1672, imediat dupa ce a fost inzestrata cu obiecte de cult si a fost finalizata pictura. În cadrul complexului mănăstiresc a functionat o tiparnita intre anii 1622-1698 la care au lucrat călugări români cunoscători de limba greceasca, în frunte cu ieromonahul Mitrofan, viitorul episcop de Huşi.
      Din cauza cutremurelor şi incendiilor Mănăstirea Cetăţuia a început să se ruineze astfel a devenit necesară efectuarea unor lucrări de restaurare, acestea realizandu-se intre anii 1827-1837.Prin Legea secularizării averilor mănăstireşti din decembrie 1863, Mănăstirea a fost scoasă de sub tutela Patriarhiei de la Ierusalim, iar călugării greci au plecat, biserica mănăstirii devenind o filială a Parohiei Galata.



     Deoarece la sfârşitul secolului al XIX-lea biserica se afla in ruina, s-au efectuat lucrări serioase de restaurare între anii 1910-1911, iar la 30 septembrie 1911 s-a pus piatra de temelie la chiliile călugăreşti în prezenţa familiei regale (Regele Carol I, Prinţul Moştenitor Ferdinand) si a mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei.
     Alte lucrări importante de restaurare s-au realizat intre anii 1964-1971, în urma cărora turnul clopotniţă a revenit la forma originala, baia, zidurile incintei, bastioanele si palatul voievodului Duca Vodă au fost total refăcute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu