luni, 10 ianuarie 2011

Cetatea Neamt, mai mult decat legenda

       Asezata in apropierea orasului Targu Neamt, Cetatea Neamtului face parte din ansamblul monumentelor medievale de valoare exceptionala fiind situata la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt ocupand o pozitie strategica aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului.
     A fost una dintre cele mai bine intarite cetati la inceputurile centralizarii statului medieval moldovenesc, fiind construita in timpul domniei lui Petru I Musat, denumirea provenind de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul de la poalele muntelui si de la care si-au luat numele orasul si manastirea din vecinatate, atestata documentar din anul 1395.

 Podul in forma de arc
    Constructia cetatii s-a concretizat prin ridicarea unei fortificatii centrale, de forma patrata, cu fundatia construita in trepte, perfect adaptata la forma muntelui, ridicandu-se ziduri groase de 2-3 m si inalte de 12 m, prevazute cu creneluri si cu patru tunuri de aparare in colturi, la exterior zidurile fiind sustinute de 15 contraforturi.
In interior, existau ziduri de incinta care mareau rezistenta zidurilor exterioare, iar in curtea interioara exista o fantana care ajungea pana la panza freatica.

Soba din cahle medievale
     In timpul domniei lui Stefan cel Mare cetatea atinge culmea gloriei, in acea perioada s-a adaugat curtea exterioara de circa 800 m2, au fost suprainaltate vechile ziduri s-a sapat un nou sant de aparare adanc de 10 m si lung de 25 m, peste care s-a construit podul in forma de arc sprijinit pe 11 piloni de piatra, s-au mai ridicat si patru bastioane ale curtii exterioare, astfel intarita, cetatea a facut fata asediului impus de Mohamed al II-lea, dupa lupta de la Valea Alba-Razboieni. La constructie s-au folosit cele mai bune materiale astfel ca mortarul folosit la zidirea pietrelor s-a dovedit mai rezistent decat acestea din urma.   

Plaies
      La sfarsitul primei domnii a lui Petru Rares in anul1538, in urma tradarii boierilor, tara a fost ocupata fara lupte de catre turci, rolul cetatii scazand foarte mult, iar pentru a slabi rezistenta tarii, turcii i-au poruncit lui Alexandru Lapusneanul sa distruga cetatile, acest lucru fiind mentionat in Letopisetul Tarii Moldovei.

Stefan Cel Mare
Ulterior Ieremia Movila reface Cetatea-Neamt, care se pare ca nu a avut distrugeri semnificative, si a pus aici o garnizoana militara.

Zidul de est al cetatii iar in dreapta ruinele unui bastion construit de Ştefan cel Mare

      In cele sase veacuri de functionare Cetatea-Neamt si-a deschis portile o singur adata si atunci a fost in fata ostenilor domnitorului Mihai Viteazul, care se proclama domn al Moldovei, realizand astfel prima unire a celor trei tari romanesti, in anul 1600.

Bastion construit de Stefan cel Mare
      In anul 1646 Vasile Lupu infiinteaza in cetate o manastire si realizeaza cateva amenajari cu scopul de a crea un refugiu sigur pentru familiile si averile sale.Cand Moldova a fost pradata de tatari in 1650, familiile domnitorului Vasile Lupu si a altor boieri s-au adapostit in cetate.
Intre anii 1662 si 1672, sub domnia voievodului Dabija-Voda, in cetate functioneaza o monetarie in care s-au batut bani de arama ( in mare parte monede de tip solidus) ulterior in anul 1673, cetatea a fost ocupata de o garnizoana polono-germana, pe care Dumitrascu Cantacuzino  a alungat-o in anii1674-1675.
 In anii urmatori cetatea este lasata in decadere din porunca turcilor, iar in anul 1686 in cetate s-a adapostit domnita Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu, vaduva hatmanului cazac Timus Hmelnitki, care a fost jefuita si ucisa pe pragul portii de o ceata de cazaci pribegi, care umblau prin tara cu scopul de a jefui.


   In anul 1691, plaiesii din Cetatea-Neamtului realizeaza un act de vitejie, rezistand patru zile asediului armatei polone conduse de regele Ioan Sobieski, intamplare care a generat si celebra poveste “Sobieski si romanii”.


    In 1716 Mihail Racovita  a avut incercari de consolidare a cetatii ea nemaijucand rol de fortareata, caci in 1718 turcii i-au ordonat sa o darame. Cetatea a ramas in ruine, fiind distrusa de vreme incetul cu incetul sau de catre localnici, care au folosit piatra in propriile gospodarii.
Zidurile  Cetatii-Neamtului impresioneaza si astazi prin maretia si trecutul lor istoric, plin de glorie si de legende ,ziduri care au adapostit in clipe de cumpana pe mai marii voievozi ai Moldovei, astfel pozitia cetatii pe Culmea Plesului, deasupra Luncii Ozanei, poate fi comparata cu un cuib de vulturi, ramanand in continuare un simbol etern al neamului nostru.

Sulite, scut si steag, toate sunt replici

2 comentarii: