duminică, 30 ianuarie 2011

Catedrala Catolică din Baia

      
       Catedrala Catolică din Baia cu hramul Sfânta Fecioară Maria se ridica si astazi mareata in apropierea centrului comunei Baia din judetul Suceava, pe drumul ce duce la Sasca Mica. Catedrala a fost construita de domnitorul Alexandru cel Bun pentru sotia sa Margareta, care era de neam polonez si de religie catolică. Despre fostul oras Baia, astazi din pacate ajuns la gradul de comuna, putem spune ca este atestat de la 1300 si este fosta capitala a statului feudal Moldova, ulterior aceasta a fost mutata la Siret. Dezvoltarea localitatii s-a datorat unor artere comerciale ce par sa fi existat inca din antichitate si de mestesugari veniti din Transilvania
     .Cuvantul “Baia” se poate traduce ca “ mina” si atesta exploatarea unor mine inca din antichitate, in satul Bogata care face parte din comuna Baia chiar identificandu-se una din aceste  mine care se afla  in padure, in acest moment cu intrarea prabusita.


    Catedrala este de tip sala, construita din piatra fatuita si bruta, se termina spre partea  estica cu o absidă poligonală, iar intrarea vestica este prevazuta cu turn clopotnita. Nava este de dimensiuni mari si cel mai probabil a fost acoperita cu bolti ogivale.


     Episcopia de Baia a fost înfiintata în anul 1418 de către Papa Martin al V-lea, iar la conducerea acesteia s-au succedat sapte episcopi, ultimul fiind Mihail Marinoski (1510-1523), acesta fiind ultimul episcop care a purtat titlul canonic de Baia.


      In anul 1467 la Baia a avut loc una din cele mai importante lupte a domnitorului Stefan cel Mare impotriva ostilor lui Matei Corvin. Acesta a dat foc localitatii, cu acest prilej arzand si casa episcopului, acesta fiind nevoit sa paraseasca localitatea. În anul 1523, Episcopia de Baia i-si incheie scurta existenta, astazi catedrala zace la stadiul de ruina.


     Autoritatile locale au amenajat amplasamentul plantand copacei, au nivelat curtea interioara si au pus bancute, au imprejmuit ruinele cu un frumos gard de lemn, astfel ruinele se pot integra frumos in circuitul turistic al zonei, care este unul deosebit, alaturi de Biserica Adormirii Maicii Domnului, ctitoria lui Petru Rares si Biserica Alba, ctitorie a lui Stefan cel  Mare.





2 comentarii: