joi, 20 ianuarie 2011

Biserica Mirauti - Sfantul Gheorghe din Suceava

        Unul din cele mai importante edificii ecleziastice, construita la inceputurile centralizarii statului medieval moldovenesc, Biserica Mirauti din Suceava, cu hramul Sfantul Gheorghe (ocrotitorul soldatilor) mai este cunoscuta si sub denumirea de "Vechea Mitropolie a Sucevei".Dupa mutarea capitalei de la Siret la Suceava, orasul a devenit un important centru comercial si politic al Moldovei.
      Prima atestare documentara a bisericii este din 11 februarie 1388 din vremea domnitorului Petru I Musat. Biserica Mirauti este cea mai veche biserica din Suceava, fiind asezata pe locul cunoscut din vechime ca "Dealul Tatarilor" si la aproximativ 200 m NV de ruinele Curtii Domnesti fiind construita de catre domnitorul Petru I Musat, intre anii 1375-1391, servind ca prim sediu al Mitropoliei Moldovei.


      Biserica Mirauti, a constituit centrul spiritual al orasului in acele timpuri de rastriste. Faptul este confirmat si de domnitorul Petru I Musat, care hotaraste ca instalarea lui Iosif I ca mitropolit al Moldovei, sa aiba loc in Suceava, ulterior se presupune ca ar fi devenit sediu al Mitropoliei dupa anul 1401. In anul urmator domnitorul Alexandru cel Bun va depune aici racla cu Moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, iar pana in anul 1522 biserica va fi folosita pe post de loc de incoronare a domnitorilor moldoveni.Ipoteze privind numele bisericii - mirauti - ar fi de la "mir-ota", ceea ce s-ar traduce prin "Pacea Tatalui". Arhiereul Narcis Cretulescu i-si bazeaza propria ipoteza pe faptul ca domnitorii erau miruiti in aceasta functie de conducere politica. Aici se spune ca ar fi uns ca domnitor si Stefan cel Mare, totusi dovezile nu sustin acest lucru.

     Alta teorie este sustinuta de prezenta unui act de cancelarie unde se aminteste de pamantul si casa lui "Andrei a Sandi", care a primit ca zestre acest deal de la socrul sau, Vasile Mereutza.In jurul anului 1513 Biserica Mirauti a fost grav avariata in timpul unei invazii a tatarilor si reconstruita de Bogdan al III-lea (1504-1517) pentru a putea adaposti in continuare moastele Sfantului Ioan cel Nou.
      In luna aprilie a anului 1509, Bogdan al III-lea trece Nistrul, inconjurand Kamenita. Trei luni mai tarziu, el va face o incursiune in Rohatin, de unde ia clopotul cel mare si-l va pune la mitropolie, in Suceava. Drept urmare, polonezii vor ataca si ei Moldova dar neputand cuceri Cetatea Sucevei, ei au intrat in mitropolia acesteia - Biserica Mirauti, de unde si-au revendicat clopotul cel mare, biserica fiind foarte grav avariata.
     Totusi abandonarea definitiva a Bisericii Mirauti va avea loc dupa anul 1700 ea fiind refacuta de mai multe ori, datorita distrugerilor suferite de-a lungul timpului. Cea mai importanta actiune de restaurare a avut loc in anul 1898 si s-a incheiat abia peste cinci ani, in anul 1903, sub directa coordonare a arhitectului K. Romstorfer si cu grija mitropolitului Vladimir de Repta.
      Biserica Mirauti este renumita si pentru acustica deosebita, datorata unei tehnici arhitecturale cu totul deosebite, in bolti fiind zidite oale de lut acestea producand rezonante prelungite. Pana in anul 1919 biserica a ramas inchisa, ca mai apoi ea sa treaca in filiala bisericii Sfantul Dumitru, iar din 25 ianuarie 1926, Biserica Mirauti a fost scoasa din Eparhia Bucovinei.
      Cercetarile arheologice desfasurate aici in anul 1956 au descoperit  fragmente ale pietrei de mormant ce a apartinut Evdochiei de Kiev, prima sotie a domnitorului Stefan cel Mare. Urmatoarele cercetarile arheologice au avut loc 1976 si au scos la iveala temeliile bisericii ridicate in vremea lui Petru I Musat. S-au descoperit 32 de morminte dintre care unul a fost atribuit lui Petru I Musat, totusi fara probe concludente. Cavoul domnitorului este realizat din caramida si este situat in naos, in el gasindu-se intr-un sicriu trapezoidal, alaturi de oseminte, cel mai bine conservat vesmant domnesc.Cercetarile de data mai recenta au redescoperit mormantul Evdochiei de Kiev intre anii din 1990-2001, iar un alt mormant voievodal s-a descoperit in anul 1997.
Cripta Domnitorului Petru I Musat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu